Ställa av / på bilen

Ställa av / på bil – hur man ställer av / på bilen (fordon) hos Transportstyrelsen (Vägverket)

Om du inte ska använda din bil (fordon) under en tid, kan du göra en anmälan om avställning till Transportstyrelsen. När bilen är avställd behöver bilen inte vara trafikförsäkrat längre (trafikförsäkring) och du slipper även fordonsskatt. Avställning – enklaste sättet att avställa fordonet (avställning) är att du gör en anmälan på Transportstyrelsens webbplats eller ringer deras servicetelefon: .

Du kan också avställa bil genom att markera önskan om avställning på registreringsbeviset – skriva under med din namnteckning och posta det till Transportstyrelsen.
Avställning av bilen gäller från och med den dag då en fullständig anmälan kommit in till Transportstyrelsen. Om du inte använder bilen under en tid så bör du ställa av bilen för att slippa betala trafikförsäkringsavgift.

Nedan går vi igenom hur de gör en avställning och en påställning hos Transportstyrelsen:

Avställning av fordon
Om du inte ska använda ett fordon kan du ställa av det. Du slipper då betala fordonsskatt och trafikförsäkring. Tänk på att du inte kan begära avställning från ett datum bakåt i tiden utan avställningen gäller från och med den dag en fullständig anmälan kommer in till Transportstyrelsen. En vanlig missuppfattning är att ett fordon automatiskt blir avställt om det till exempel får körförbud på grund av utebliven kontrollbesiktning. Så är inte fallet! Ett fordon blir aldrig automatiskt avställt – du måste själv anmäla avställningen till Transportstyrelsen.

Olika sätt att anmäla avställning – du kan anmäla en avställning på tre olika sätt:

Observera att du inte kan anmäla avställning genom att ringa Transportstyrelsens kundtjänst.

Påställning av fordon
För att du ska kunna köra ett fordon måste det vara påställt. Det innebär att du som ägare måste ha en trafikförsäkring och betala fordonsskatt för fordonet. Ett avställt fordon som du vill börja använda måste ställas på.

Fordonet kan du börja använda från påställningsdatumet. Du kan inte begära påställning från ett datum bakåt i tiden utan påställningen gäller från och med den dag Transportstyrelsen registrerar din anmälan. I normalfallet är det den dag som anmälan kommer till Transportstyrelsen eller det datum framåt i tiden som du anger i din anmälan.

Påställningsavgift
Varje gång du ställer på ett fordon tas en avgift ut. Avgiften är 50 kronor och tas ut samtidigt som fordonsskatten. (Om fordonet är skattebefriat, tas endast avgiften ut.) Du får en pappersavi hemskickad till dig där både fordonsskatten och påställningsavgiften ingår (även om du har e-avi för den ordinarie fordonsskatten).

Påställningsavgiften tas inte ut för fordon som ställs på för första gången. Om du inte betalar avgiften tillkommer en  påminnelseavgift på 50 kronor.

Olika sätt att anmäla påställning – du kan anmäla en påställning på tre olika sätt:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

jämför billiga försäkringar & försäkringsbolag!