Pensionsförsäkring

Pensionsförsäkring kan tecknas antingen som traditionell försäkring, där försäkringsbolaget sköter placeringen av de sparade tillgångarna, eller som fondförsäkring (unit link-försäkring) då du själv bestämmer hur ditt sparande skall placeras.

Allmän pension (inkomstpension och premiepension)

I Sverige har vi en allmän pension som omfattar alla svenska medborgare. Den allmänna pensionen grundar sig på varje person inkomst och betalas in genom källskatten som dras lönen, den ligger på 18,5 % av inkomsten.

Den allmänna pensionen är uppdelad i två delar, premiepension och inkomstpensionen. Premiepension utgör  2,5 % av en persons årsinkomst och denna kan bestämma över själv. Du kan själv placera dessa pengar i fonder som du tror ska ha en bättre värdeutveckling än den s.k soffliggarfonden (AP7 Såfa) där pengarna hamnar ifall du inte gör ett aktivt val. Inkomstpensionen utgör 16 % av den allmänna pensionen. De regleras av staten och man kan inte styra över dessa själv. Utöver den allmänna pensionen har många svenskar en tjänstepension som deras arbetsgivare betalar in till förmån för dem anställda. Tjänstepensionen omfattar alla anställda som arbetare på en arbetsplats där det finns kollektivavtal mellan arbetsgivare och fackförbund.

Individuell pensionsförsäkring

Trots inkomstpension, premiepension och tjänstepension så är det troligt att man som pensionär kommer få betydligt mindre pengar att leva på än den inkomst man har nu. Därför har det blivit allt vanligare att man tecknar en individuell pensionsförsäkring. Pensionssparandet sker genom ett s.k. individuellt pensionssparande (IPS). IPS är ett avdragsgillt pensionssparande utan några försäkringsmoment. Själva sparandet kan ske på bankkonto, i fonder eller i enskilda värdepapper.

Den individuella pensionsförsäkringen är självklart frivillig och försäkringstagaren bestämmer själv hur och var pengarna sparas. Det vanliga är att man tecknar man en pensionsförsäkring och bestämmer själv hur mycket pengar man vill spara varje månad. Det är vanligt att man ser till att det genom autogiro förs över pengar varje månad från det egna lönekontot.

Försäkringstagaren väljer själv när du själv bestämma när du vill att pensionsförsäkringen ska börja gälla, dvs när du vill att utbetalningen från pensionsförsäkringen ska ske och under hur lång tid. Dock får tidigast ta ut pengar när du har fyllt 55 år.

Du kan läsa mer om pension, allmän pension, inkomstpension, premiepension och olika pensionsförsäkringar www.ipension.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

jämför billiga försäkringar & försäkringsbolag!