Dödsfallsförsäkring

Vad är en dödsfallsförsäkring?

Dödsfallsförsäkringar utfaller vid dödsfall och ger ett ekonomiskt skydd till anhöriga eller någon annan som försäkringstagaren har valt att sätta in som förmånstagare av dödsfallsförsäkringen. Det belopp som betalas ut från dödsfallsförsäkringen är skattefritt.

När du tecknar en dödsfallsförsäkring kan du välja mellan att betala ett engångsbelopp eller betala en årspremie. Försäkringspremien kan betalas längst till 80 års ålder. Hur stort belopp som erhålls när dödsfallsförsäkringen faller ut beror på vilken försäkringsform, inbetalat belopp (engångsbelopp eller årspremie) och den årlig avkastningen.

Idag finns en rad olika grupplivförsäkringar (dödsfallsförsäkringar), som man tecknar genom arbetsgivaren, fackföreningen eller pga att man är en kund hos någon bank/försäkringsbolag, på försäkringsmarknaden i Sverige. De flesta av dessa grupplivförsäkringar fungerar ungefär på samma sätt, nämligen att de upphör vid längre tids arbetslöshet eller vid uppnådd pensionsåldern.

Hur blir det med skyddet och tryggheten för de anhöriga som var syftet med tecknandet av grupplivförsäkringen? Dessvärre är det så att före första anställningen och efter avslutad anställning står du nästa helt utan livförsäkringsskydd.

Genom att teckna en dödsfallsförsäkring kan du täcka eller lindra kostnaderna i samband med ditt dödsfall. Det kan vara till ovärderlig hjälp och trygghet för dina närmaste i en svår stund. Om du vet att dina närmaste skulle få det svårt vid ditt frånfälle så bör du teckna en dödsfallsförsäkring.

Val av dödsfallsförsäkring

Om du ska teckna en ren dödsfallsförsäkring så är villkoren relativt lika mellan de olika dödsfallsförsäkringarna som ges av försäkringsbolagen i Sverige. I normala fall ska du endast välja ett dödsfallsbelopp, uppge din ålder och betala en premie. I samband med tecknande av dödsfallsförsäkringen måste du även fylla i en hälsodeklaration.

Skillnader mellan dödsfallsförsäkringar

Det som kan skilja är de begränsningar och inskränkningar i dödsfallsförsäkringens giltighet för t ex riskfyllda aktiviteter som kan finnas inskrivna i försäkringsvillkoren.

Det finns två definitioner på dödsfallsförsäkringar:
– en dödsfallsförsäkring där utbetalning ska ske vid den försäkrades död.
– en dödsfallsförsäkring där det vid ett dödsfall utbetalas mer än försäkringens värde, dvs  dödsfallsförsäkringen har en positiv risksumma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

jämför billiga försäkringar & försäkringsbolag!