Restaurang – behöver du en försäkring?

Om du har ett företag inom servicebranschen, oavsett om du äger en butik, en lokal pub eller en mysig restaurang i landet, måste du ha en försäkring som skyddar dig och ditt företag vid olika händelser.

En bra restaurangförsäkring, butiksförsäkring eller en pubförsäkring ska skydda vid olyckor där anställda eller kunder skadas, skador på lokal, maskiner, inventarier, förlust av inkomst på grund av rad olika skäl och vid dem vanligaste händelserna såsom stöld, brand, översvämning och liknande.

Anta att du exempelvis äger en restaurang och en kund är slarvig när han är ute och röker. Kunden slänger sin cigarettfimp ute bland i de torra buskarna utanför restaurangen. Buskarna fattar eld snabbt och det sprider sig till restaurangen. Du hinner släcka branden och ingen människa skadas och restaurangen klarar sig. Däremot har restaurangen fått stora rökskador och du måste stänga för att sanera restaurangen. Förutom att du måste betala saneringsarbetet så förlorar du pengar under den tiden restaurangen är stängd, inkomstbortfall för din verksamhet.

En bra restaurangförsäkring ska omfatta en skadeförsäkring (sakförsäkring) som täcker reparations- och underhållskostnaderna som har uppstått pga rökskadorna och en avbrottsförsäkring som kompenserar dig för inkomstbortfallet pga av avbrott i verksamheten.

Du kanske inte har sådan tur, utan en av kunderna skadades allvarligt och väljer att stämma dig. Du förlorar rättegången och tvingas dels betala rättegångskostnaderna och ett stort skadestånd till kunden.

En bra restaurangförsäkring ska omfatta rättskydd som täcker dina rättegångskostnader och en ansvarsförsäkring som täcker eventuella skadestånd.

Du kanske har förstått att det är bra att ha en försäkring. Så vad ska du tänka på när du ska välja en försäkring?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.