Hemförsäkring – innehåll

Hemförsäkring är en försäkring som skyddar dig som bor i en hyreslägenhet eller i en bostadsrättslägenhet.

En vanlig hemförsäkring skyddar oftast mycket och är en omfattande försäkring för dig och dina saker. En vanlig hemförsäkring utgörs oftast av flera olika försäkringar som skyddar för skador på privat egendom (lösegendom – saker, ägodelar) samt för skador som orsakas privatpersoner såsom ersättning för om försäkringstagaren skadas själv eller blir skadeståndsskyldig.

Vem gäller hemförsäkringen för
En hemförsäkring gäller försäkringstagaren själv och alla som bor i samma bostad och är folkbokförda på samma adress som försäkringstagaren. Dock är en hemförsäkring begränsad till försäkringstagaren enbart som privatperson. Hemförsäkringen gäller även vid resa i hela världen under de första 45 dagarna av resan.

Vad är oftast försäkrat
Saker som du äger privat eller som du hyrt eller lånat (gäller ej skada som ersätts genom otursmomentet i försäkringen). För viss egendom är ersättningen oftast begränsad enligt följande:

– pengar
– värdehandlingar, sammanlagt
– per cykel
– mynt-, sedel- och frimärkssamling, sammanlagt

Om dina saker skadas eller förloras när du har dem utanför bostaden får du ersättning med högst (normalt 50 000 kr.)

Försäkringen gäller inte för
– byggnader och annan fast egendom
– motordrivna fordon (bil, motorcykel), husvagn och andra släpvagnar
– båtar och andra vatten- eller luftfarkoster.

Läs alltid försäkringens fullständiga villkor
Läs alltid försäkringsbolagens fullständiga försäkringsvillkor då informationen som oftast klart framgår är en sammanfattning av vad försäkringen innehåller. Dock ersätts skador alltid enligt försäkringsbolagens försäkringsvillkor. Dessa kan skilja sig från sammanfattningen av försäkringens innehåll. De fullständiga villkoren kan oftast laddas ner från försäkringsbolagens webbsidor.

Försäkringar som ingår i en hemförsäkring
Nedan följer några av dem försäkringar som ingår i en grundläggande hemförsäkring:

Egendomsskydd (egendomsförsäkring)
En egendomsförsäkring är ett skydd för egendom och ersätter skador på saker som försäkringstagaren äger, hyr eller lånar för huvudsakligen privat ändamål. Det finns två varianter för egendom som finns hemma och egendom som finns borta, dvs. utanför hemmet.  En egendomsförsäkring täcker brand, inbrott, läckage m.m. Läs mer om egendomsskydd och egendomsförsäkringar.

Reseskydd (reseförsäkring)
En reseförsäkring ingår i de flesta hemförsäkringar och ger ett utökat skydd när du reser. De flesta reseförsäkringar gäller oftast i 45 dagar. Läs mer om reseskydd och reseförsäkringar.

Ansvarsskydd (ansvarsförsäkring)
En ansvarsförsäkring kan betala ersättning om försäkringstagaren som privatperson blir skadeståndsskyldig. Läs mer om ansvarsskydd och ansvarsförsäkringar.

Överfallsskydd (personförsäkring vid överfall)
En personförsäkring kan ge ekonomisk ersättning om försäkringstagaren får personskador efter att ha utsatts för t ex misshandel eller våldtäkt.

Rättsskydd (rättsskyddsförsäkring)
En rättsskyddsförsäkring kan betala försäkringstagarens kostnader för juridiskt ombud om denne råkar i tvist med någon. Läs mer om rättsskydd och rättsskyddsförsäkringar.

Tilläggsförsäkringar
De flesta försäkringsbolag erbjuder olika tilläggsförsäkringar till hemförsäkringen som utökar skyddet vid t.ex. resa eller för plötsliga oförutsedda händelser. Läs mer om olika tilläggsförsäkringar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

jämför billiga försäkringar & försäkringsbolag!